Ana içeriğe atla

BAL ve PROPOLİS ALIRKEN VE YERKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİM?


KUR'AN'DA ARILAR ve BAL
Rabb'in bal arısına vahyetti: "Dağlarda, ağaçlarda ve yüksek yerlerde kendine evler edin!"
"Sonra, meyvelerin-çiçeklerin  tümünden ye! Böylece, Rabb'inin yollarında, boyun eğmiş olarak dolaş!" Arıların karınlarından, muhtelif renkte içecek-şerbetler çıkar ki, 'onda(balda)' insanlar için şifa vardır. Muhakkak düşünen bir topluluk için bunda bir ayet vardır.
[NAHL (16)/ 68-69]
Bu görünen bal 1000 metre rakımlı Karadeniz Yaylalarından arıların balıdır. Peteği hazır petek olarak takılmıştır.
Peteğin suni olması bu balın kalitesini tartışmalı hale getirir. Kara kovan balı olarak alınabilmesi için balın peteğinin insan eli değmeden tamamen arının emeği olmalıdır. 

PETEĞİN TEHLİKELERİNE KISACA DEĞİNELİM: 
  1.  Petekli baldaki peteğin suni olarak insan tarafından yapılarak arılara takıldığında insan sağlığına hiçbir faydası yoktur. Çünkü petek içeriklerine bakıldığında kimyasal bileşimlerin olduğu teknik tahlillerde kanıtlanmıştır.

  2. Peteklerin değişik bölge ve değişik üreticilerden toplandığı ve eritilerek bal mumu haline getirilme işlemi yapılırken  arıların sağımında çeşitli tütsüler kullanılmaktadır. Gübre, gazete ve karton ve değişik tütsüler kullanılmaktadır. Kükürt, naftalinin vb. sağlığa zararlı kimyasalların bulunması petekleri tamamen zararlı hale getirmektedir. Buradan yola çıkıldığında petek içinde tüketicinin sağlığına yarayacak hiçbir vitamin ve mineral yoktur.

  3. Bal peteklerinin kovanlarda sönen arılarda veya rakım düşük yerlerde, deniz kenarına yakın nemli bölgelerde peteklerin nemlendiği ve bu yolla küflendiği ve bu küflenen peteklerin eritilerek yeniden petek yapılmak üzere petek üreticilerine satıldığı unutulmamalıdır. Küflü gıdaları kimyasal değişimden geçirsenizde insanlara zarar vermesinin önüne geçilmesi de mümkün görülmemektedir.

  4. Sağlıklı bir İnsan vücudunun  ısı 37 derece civarlarındadır. Petekli baldaki suni petek mumu 67.5 derecede erir. Bal peteğinin erimesi ile vücut ısısı arasında 40 derece fark vücudun aşırı çalışmasına ve mideden başlamak üzere sindirimsel sorunlarla  karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Bu yolla hastalıklara davetiye çıkarmamamızın bir anlamı yoktur.

  5. Yaylalarda ve yüksek rakımlı yaylarda gübre ve zirai ilaç kullanılmayan  yaylımların balı her zaman tercih sebebidir. Buraların florası her bakımdan zengin ve sağlıklıdır.  Yüksek rakımlı ve ormanı bol olan yerlerin/yaylaların polenli ballarının kalp büyümesi sorunu olanlara iyi olduğu gözlemlenmiştir. Sinop Dikmen Kadı Köyü 1000 rakımlı yükseklikte bu örneklere rastlanılmış ve bazı hastaların iyileştiğine tanık olunmuştur.

  6.  – Sizler gerçekten iyi bir bal almak ve şifa niyetine yiyerek hastalıkların önüne geçmeye çalışmak istiyor musunuz? Bunun  için bal alacağınız kişiye güvenmek zorundasınız . Süzme bal almanızı, YÜKSEK YERLERİN BALINI TERCİH ETMENİZİ TAVSİYE EDERİZ.


Ham bal nedir?
Kovandan alınmış ve hiç bir müdahale edilmemiştir. Balın peteğinden balına varana kadar Arının alın teridir. Balın şifasının sayılamayacak kadar yararı olduğu gibi saf balın peteğinin  ARILAR TARAFINDAN YAPILDIĞI için barsaklardaki emilimi de son derece kolay ve yararlıdır. 

 Ham bal ise, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan doğal baldır; El değmemiş hali olarak düşünelim. Bazı bal üreticileri veya işin karlı satışına bakarak müşterilerini yanıltmak amacıyla bal arılardan alındıktan sora çeşitli pastörize işlemelere tabi tutarlar. Bu da alıcıları yanıltır. Bu işleme tabi tutulan ballar donmaz. Bilmeyen tüketicide bunun kaliteli bal olduğunu düşünür. Aslında balın  kristalleşmesi iyidir ve saf bal tereyağı gibi olur ve ağza alındığında boğazdan yağ gibi takılmadan akar gider.  

Bu kovanlarda el değmeden yüksek rakımlı yaylalarda, ormanı bol zengin folaralı arazilerde üretilen balın kalitesine laf edilemez. Bunları tükettiğiniz zaman hastaneleri yol eylemez ve sağlığınızı da korumuş olursunuz.

Tüketicilerimiz bu kasnak tipli  çerçevelerini arılara şeker katkısı ile yaptırdıklarından karakovan balı olarak satıldığını gözlemliyoruz. Damaklarında saf balı tadı olan aradaki farkı rahatlıkla görebilecektir.

HADİS'TE BAL


Allah'ın Elçisi(s.a.v.) şöyle buyurdu :


"Şu şifalı iki şeye devam ediniz: Bal ve Kur'an."


İbn-i Mace, C.9, Hno: 3452


Allah'ın Elçisi(s.a.v.) şöyle buyurdu :


"Kim, her ay üç gün  sabahleyin, bir kaşık bal alırsa; o kimsenin başına, büyük bir hastalık gelmez."


İbn-i Mace, C.9. Hno:3450.
Bir adam,  Allah'ın Elçisi (s.a.v.)'e gelip "kardeşimin karnı ağırıyor" dedi.
Allah'ın Elçisi(s.a.v.): "Kendisine bal şerbeti içir" buyurdu.
Ona bal şerbeti içirdikten sonra tekrar geldi ve dedi ki:
"Ey Allah'ın Elçisi (s.a.v.)! Bal şerbeti içirdim, fakat karın ağrısı arttı."
Bunun üzerine Allah'ın Elçisi(s.a.v.):
"Tekrar bal şerbeti içir" buyurdu.
Adam içirdi. Sonra tekrar gelerek:
"Balı içirdim, fakat ağrı geçmedi arttı " dedi. Bunun üzerine, Peygamber(s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Allah'ın sözü doğrudur, kardeşinin karnı yalan söylemiştir. Bal şerbeti içir" dedi. O kimse de, tekrar bal şerbeti içirdi ve  kardeşi iyileşti.                                        
Tirmizi, C.2. Hno:2082
Buhari, C.12, Hno:1922
Resulullah(s.a.v.), şöyle buyurmuştur:
"Şifa üç şeyde vardır: Bal şerbeti içmek, kan aldırmak, ateşle dağlamak. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim."
Buhari, C.12 Hno:1921
Resulullah(s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Sinameki ve sennut(tereyağı tulumuna konulan bal), yemeye devam ediniz. Çünkü, bu iki şeyde, samdan başka, her hastalığa şifa vardır."
Ya Rasullullah "sam" nedir? diye soruldu:
"O ölümdür" diye buyurdu.
İbn-i Mace, C.9 Hno:3457      

propolis ile ilgili görsel sonucu

 
Propolis nedir?

 Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları değişik bitkilerden toplayarak kovanlarına getirirler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için üzerini propolisle kaplarlar.

 Arılar tarafından değişik bitki tomurcuklarından yaprak ve gövdelerinden toplanıp biriktirilen reçinemsi bir madde olan Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır. Propolisin kokusu çam reçinesinin kokusuna benzeşir. Sade olarak  eritip yemeğe kalkarsanız dişlerinize yapışır ve  dişlerinizden çıkarmak için çok zaman harcamak zorunda kalırsınız. 

Propolis biriktirme açısından arı türleri arasında farklılık vardır. Bazı türler diğerlerine göre daha fazla propolis biriktiriken bazıları örneğin tropik bölgelerde bulunan arılar hiç propolis biriktirmezler.

 Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Kovana izinsizce giren yaban eşek arıları vb. ni kovan içinde savunma iç güdüleri ile öldürdüklerinde dışarıya atamadıklarında  ölen canlıları propolisle mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.

Propolisin sağlık bakımından kullanmaya kalktığınızda son derece enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği olduğu ve penisilin ilacının 20 katı etkisinin olduğu araştırdığımızda karşılaştığımız bilgidir. En sağlıklı kullanımının ise üniversite  destekli ve Sağlık Bakanlığı onaylı arıtılmış, sıvılaştırılmış Propolisin kullanılması daha sağlıklı olduğu unutulmamalıdır.

 Propolisin Faydaları Nelerdir:



* Bağışıklık sistemini destekler.

* Hastalık etkenlerine yönelik vücut direncinin yükseltilmesi amacıyla kullanılabilir.

 * Antioksidatif etki açısından propolis diğer arı ürünleri arasında en yüksek etkiye sahiptir.

 * Soğuk algınlığından korunmak amaçlı alınabilir.
 * Akne ve uçuk için haricen kullanılır.
 * Propolis kullanımı bademcik iltihabı, farenjit, larenjit için etkilidir.
* Ağız ve boğaz mukozası sorunları için hem oral olarak hem de gargara biçiminde kullanılır.
 * Dişeti hastalıklarına karşı korucuyucu özelliktedir.
 * Bioflavonoidler bakımından zengindir.
 * Propolis ile ilgili yapılan araştırmalar bu maddenin ülserler, iltihaplı hastalıklar ve yanıklar için olumlu etkileri olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
 * Japon Kanser Araştırma kurulu tarafından 1991 düzenlenen toplantıda propolisin anti-kanser etkisiyle ilgili tebliğ sunulmuştur.
 * Amerikada yapılan bir araştırmada propolisteki caffeic asit esterlerinin bağırsaktaki kanserli hücrelerin büyümesini inhibe edici özellikte olduğu görülmüştür.
 * Yaraların iyileşmesinde hücre yenileyici olarak etkilidir.

İbrahim Saraçoğlu Propolis Faydaları Ve Propolis Nedir? sitesinden yararlanılmıştır


BİZİM ÖNEMLİ NOTUMUZ:
PROPOLİSİN Kullanılışı için internetten çok değişik bilgiler alınabilir. Arıcılardan da propolis temin edilebilir. Ancak, propolis almaya kalktığınız zaman alacağınız propolisin temin edildiği arılar  yüksek rakımlı yerlerden yaylım yapan arılar olduğu sağlık bakımından mutlaka araştırılması gerekir.  Neden: Düşük rakımlı yerlerde, ekimli arazilerden kimyasal etkileşimler, karayolu kenarından asfalttan ziftler alabilirler. Bu da kaliteyi düşürür.

ARI KOVANLARININ PROPOLİSLE KORUNMASI


Her yıl kovanları yenilemek oldukça yüksek bir maliyettir. Bu nedenle sönen kovanları takibini yaparak kurtçuklar tarafından kovanların zarar görmemesi için hemen boşaltılmalı ve Hürümüzle içi iyice dağlanmalı. Porpolisler arılar tarafından kovanların sağlamlaştırılmasında ve antibiyotik  mikrop öldürücü olarak kullanırlar. Allah(cc) onlara mükemmel bir iç güdüsel program yüklemiştir.

İçleri bozulan kovanların alttaki resimlerde görüldüğü üzere hürümüzle propolisler eritilerek kurtçuklar tarafından yenilerek çürütülmeye yüz tutmuş ZEMİNE VE YANLARA SIVANARAK bir daha kullanıma almanız mümkün olabilir.

 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYVA YEMEYİ LİMONLA DENEDİNİZ Mİ?

  Ayva: Yenirken boğaza takılır kalır ve yiyen insanın yemesi zor olduğu gibi yutkunurken boğaza takılır kalır. Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu. Ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökerseniz ve  çok azca tuz ekelerseniz sert ayvayı yumuşatır ve lezzetli olarak yemiş olursunuz. Ancak; tansiyon sorununuz var ise tuz da attığınız da sizce de lezzeti artıyorsa kaya tuzu ekelemeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayvanın Çekirdeklerini de boşa atmayınız. Çekirdeklerini klorsuz suya koyup cam kavanozlarda 24 saat beklettiğiniz zaman  cildinize merhem olarak sürer ve yüz cildinizdeki kırışıklıkların zamanla kaybolduğunu göreceksiniz. Tabi bir kullanmayla geçmez bu bıçak değil ya.... LİMONUN YARARLARI Sabahları içilen ılık limonlu suyun faydaları saymakla bitmez. Sabah gözünüzü açar açmak gidip su ısıtıcının düğmesine basıyor ve kendinize koca bir bardak kahve hazırlıyorsanız, size önerimiz bu alışkanlığınızı biraz ileri zamana ertelemen...

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÖY KÜLTÜRÜMÜZ

Köyümüzden Ayrılırken Arkada Bıraktıklarımız... Geçmişten Günümüze Köylerde  Kullanılan  Ev Ve Tarım Aletlerinin  Okul Sergi Alanı      YABA ve  Pişmiş Topraktan  Yapılan  GÜB YÜN İPİ Eğermek  İçin  Yapılan Çıkrık GEYİK ARDICI' ından yapılmam  YAYIK VE Köylü Kadınlarımızın KÖY Yunaklarında Çamaşır Yıkamada Kullnadıkları  TOKAÇ    GÜB      ÇIKRIK-  AYRAN YAYIĞI     ÇIKRIK    Gelinlerin  ÇEYİZ SANDIĞI ile EL DOKUMA   DÖŞEKLER   ve   Bayanlara Mahsus        Dokuma Sırt Torbalar ı( Köylerde bu torbalar, hanımlar tarafından misafirliklere giderken veya tarlalara veya bağ ve bahçelerde çalışmalara vakitlerde çalışanlara yemek vb. götürme işlerinde kullanılırdı.)     GÜB ( Bazen içinde define olarak ta karşınıza çıkabilir(!)     ÇÖMLEKLER ( bunlarda pişiril...

KARA DENİZİ İN İNCİSİ ŞİRİN GERZE

GERZE NİN TARİHÇESİ İlin kuzey doğu kıyısında aynı adlı burun üzerine kurulan Gerze, 1901 de kaza haline gelmiştir. İlk adının “Carusa “ olduğu tahmin edilen Gerze’de Ayancık gibi tarih sahnesine antik çağda çıkmış bir yerleşim yeridir. 13 şubat 1956 günü lodos fırtınasının desteklediği ve bir evin mangalından çıkan yangın ilçenin bütünü yakmış. 1000 ev yanmış ve bu yangından 100-150 ev kurtulabilmiştir. Bu büyük felaketten sonra Gerze devlet yardımı ile yeniden inşa edildiğinde ilçe merkezinde tarihi yapı bulmanın imkanı kalmamıştır. Gerze için yapılan 1950’lere ait bir imar planı, projesinden, ilçenin merkezinin Osmanlı dönemi sonlarında da harap  yada yanmış olduğu anlaşılır. Gerze’ye 19. Yüzyıl ortalarında gelen hemilton ilçe hakkında şunları söylemektedir. “ Kousefet ova 7-8 evlik küçük bir köydür. Gerze’de olduğu gibi buradan da sultan için İstanbul’a tavuk gönderilir. Hisar çayı yolu ile Gerze’ye ulaştık. Eski ismi Carusa’dır. 25 Rum evi dışında 240 türk evi ...